Nötter är både nyttigt och gott! Olika nötter innehåller olika näringsämnen så det är bra att äta flera olika sorters nötter.
Hasselnöt, valnöt, mandel och pekan
Dessa nötter är protein- och oljerika näringsbomber som kan utgöra en viktig del av vår kost, inte bara som efterrätt eller fika. Nötter kan användas som ”köttersättning” i många rätter med stor framgång. De allra godaste rätterna är dock de som utgår från nötternas unika egenskaper och kulinariska kvaliteter.
De oljerika nötterna är fantastiskt hälsofrämjande. Det finns forskning som visar att om man äter 20-30g nötter om dagen så minskar risken för hjärnblödning med 50% och risken för hjärtinfarkt med 25%. Dessutom innehåller nötterna omega-3-fettsyror vilket är bra för humöret. Därför är nötter med uttryckligen i de senaste Nordiska Näringsrekommendationerna. Läs mer här om nötter och folkhälsa.
Idag äter en liten del av befolkningen nötter, men hälften äter i princip inga nötter alls.
Matkastanjer
Kastanjer är fantastisk mat som växer på träd. De är mineralrika kolhydratspaket, ganska lika fullkornsspannmål i näringsprofilen. Klassiska rätter som kastanjepannkakor och kastanjekräm som pålägg är bara början. Vi kan laga soppor, grytor, pajer och pastejer med matkastanj som bas.
Vi måste hålla isär hästkastanjer som inte går att äta från matkastanjer som kommer från de olika Castanea-träden. I södra Europa växer trädet som kallas för ”äkta kastanj” (Castanea sativa) vilt och har odlats i tusentals år. Det finns också kastanjeträd från Asien och Amerika som vi kan odla här, och de bildar bra hybrider med varandra. De går alla att använda i köket på liknande sätt. Därför kallar vi alla ätliga kastanjer för ”matkastanjer”.

Allergier
Hasselnötsallergi är allvarlig. Upp till 3% av befolkningen är allergiska mot råa hasselnötter, och ca 1% är allergiska mot rostade/uppvärmda nötter. Valnötsallergi drabbar också ca 1% av befolkningen i Sverige. Ännu färre är allergiska mot mandel. Var försiktig när du serverar mat som innehåller dessa nötter och informera dina bordskamrater i förväg.
Det finns inga kända allergier för matkastanjer, så det är ett säkrare kort om du har många gäster.
Recept
Valnötsbiffar

För fyra personer
- 100g linser (läggs i blöt 12 timmar innan) – ej kokta
- 100g valnötter – hackade
- salt och peppar – smaka av
- vatten
Mixa linser och valnötter och kryddor och tillsätt vatten så att det blir en kletig konsistens som tjock yoghurt ungefär.
Stek i stekpanna eller fritera tills ytan blir knaprig.
Serveras som gammaldags pannbiffar, fast godare.

Kastanjepannkakor
För fyra pannkakor
- 250g kastanjemjöl
- 1 dl mjölk (ko- eller växt-)
- 1.5 dl vatten
- 5g salt
- olja
Blanda ihop smeten och låt den gärna stå en stund och svälla. Stek i din favoritolja och servera med ett leende!
Variationstips: Om du vill kan du ha i ett ägg också, för att få lite mer elastiska pannkakor.