Trädgårdsskala
Nötträd är lättodlade. Varje nöt är ett eget frö, fullt med energi för att komma igång och växa. I princip är det bara att stoppa en nöt i jorden, så får du efter några år ett nytt nötträd. Lätt som en plätt.

Det finns några tips för att underlätta odlandet:
- Spara nötterna i fuktig sand över vintern, gärna frostfritt och musfritt
- Ta fram nötterna när marken blir varm och såvänlig, oftast i april-maj och så dem 5cm djupt
- Täck med kål-nät eller liknande så att inte koltrastar och råkor drar upp träden när de kommer fram. Fåglarna äter upp resten av nöten och låter de små träden ligga och dö…
När du fått upp fröplantor vill du kanske ympa. Det är lättast för kastanj och svårast för valnöt/hickory, som behöver värmebehandling.
Hassel brukar vi föröka med avläggare.
Plantskola för nötträd

Vi behöver fler plantskolor för nötträd med mer kunskap om lokala förhållanden och vilka träd som trivs var. Vi tror att vi behöver miljoner nötträd under åren som kommer, så vi behöver hjälpas åt att bygga upp fler nötträdplantskolor, stora och små.
Om du enbart säljer till privatpersoner som du träffar så behöver du inte registrera dig hos Jordbruksverket. Gör ändå deras online-träning för ”växtpassaktörer”, för att få en känsla för hur vi jobbar tillsammans för att begränsa risken att sprida smitta och skadegörare.
Kontakta gärna Göran på Nötträd.se om du vill starta en plantskola för att höra erfarenheter och dela material och instruktioner.
Förädla nötträd
Vi behöver också utveckla nya nötträd. Både nya namnsorter och nya populationer av fröplantor som trivs i vår miljö.
Vi startade ett kastanjeförädlingsprojekt 2022. Vi har planterat ut över två hundra fröplantor och ympade träd på femton ställen i landet. Hör av dig till Göran på Nötträd.se om du vill vara med i det projektet.
Eller kanske är du den som drar igång ett valnötsprojekt för att ta fram härdigare och godare valnötter?
