Torka och skala nötter

Hassel och valnöt

Torka

När nötterna väl fallit ur träden är det viktigt att torka dem snabbt. Det finns mögelsvampar som kan göra nötterna oätliga om de inte torkas inom någon dag. Det finns många olika sätt att torka nötter, beroende på vilken skala din skörd är på. Om det är något kilo så räcker det att sprida ut i hemmets värme.

Många odlare i mellanskala eldar nötskal för att värma och torka nötter.

Thomas på Egebjerg Nøddegård (Fyn, Danmark), torkar hundra kilo hasselnötter åt gången på nätgaller med värmefläkt.

Knäcka och separera nötter

Det finns maskiner av olika storlek för att knäcka nötter och för att separera skalen från nöten, allt ifrån handknäckare till vevmaskiner och elektriska processanläggningar.

Det är bra att testa lite olika maskiner innan du bestämmer vilken du ska skaffa, så kontakta gärna andra odlare och provknäck hos varandra.

Nötknäckningsmaskin från Feucht Obsttechniek,som knäcker nötterna och separerar nöt från skal.(Nötträd.se Laholm)

Matkastanj

Kastanjer är en helt annan sorts nöt. Skalet är mer som på ett ekollon, som enklast rivs bort i en kastanjeskalmaskin.

Kastanjeskalmaskin skalar ca ett kilo på en minut. Finns bl.a. på Nötträd.se och på Holma Folkhögskola.

De skalade kastanjerna kan man hantera på många olika sätt: Man kan torka dem och mala till mjöl, frysa in dem som de är eller vacuum-konservera dem i tjockplastpåse.

Torkade kastanjer kallas i Frankrike för ”châtaignon” och är en smidig ingrediens till grytor och soppor, där de kan ersätta eller komplettera potatis. Det är bra om man kan hacka kastanjerna först innan torkningen. Dels går torkningen snabbare och dels är det lättare att använda de torkade kastanjerna senare, t.ex. för att mala mjöl. Vi har använd pommes-skärare för att enkelt hacka matkastanjer.

En mjölkvarn för spannmål kan också mala torkade kastanjer.