Nötodling är en fantastisk syssla för den tålmodige. Det går att odla nötter i de flesta trädgårdar och på gårdsplaner mellan hyreshus. För att inte tala om småskaliga samarbeten med lokala lantbrukare, kommunen och andra jordägare där nötträden kan få ta plats.
För dig som vill odla 1-50 nötträd är den bästa starten att läsa ”Nötodlarens Handbok” av Philipp Weiss, eller att gå en nötkurs, t.ex. på Holma Folkhögskola. Försök också att besöka någon nötodlare i din närhet så att du kan få en känsla för vad som fungerar i ditt närområde. Sverige är stort och förutsättningarna är väldigt olika på olika platser.
Att börja
Det är många som tvekar länge innan de kommer igång med sin nötodling. Det är ofta bra att sätta igång i liten skala och lägga till fler träd efter hand.

Nötträd och härdighet och växtzoner
Vi har ätit hasselnötter i tiotusen år i Sverige, valnötter i tusen år och andra nötter bara de senaste hundra åren. Därför finns det mycket erfarenhet runt hassel och valnöt, men inte så mycket för andra sorters nötter.
De härdigaste nötträden är hassel, hjärtvalnöt (Juglans ailantifolia cordiformis) och amerikansk jättekastanj (Castanea dentata). Det växer en amerikansk jättekastanj i Arboretum Nord utanför Umeå, men vi vet inte om den gett några nötter än.
Generellt är fröplantor härdigare än ympade träd. Ymp-skarven är en svag punkt som kan frysa sönder.
Trädgårdsförbundets växtzonkarta är ett hjälpmedel som anger första och sista frostnatt, men inte den kallaste temperaturen. Vissa träd verkar dö vid en viss temperatur, så även max-kyla är viktigt. Det gör att skyddade lägen hjälper till, särskillt de första åren. Det är en stor fördel att ha andra träd runtomkring som skyddar unga nötträd, eftersom de håller borta blåst och kyla på vintern.

Köpa nötträd
Det finns numera flera plantskolor i Sverige som drar upp fina nötträd. Janne i Räveboda, Peter Linder i Hörby, Rebecka på Puttmyra i Stjärnsund, Radhusbonden Erik i Skarpnäck, och Göran på Nötträd.se i Laholm.
Ibland finns det fina nötträd i den lokala handelsträdgården och till och med på Lidl har nötträd dykt upp de senaste åren.
Det finns massor med olika arter av nötträd och olikan namnsorter. Det är för mycket för att gå igenom här. Läs mer på www.svenskanötter.se
En viktig aspekt är att välja en fröplanta eller ympad/rotäkta namnsort. Fröplantor är billigare, men man vet inte exakt i förväg hur nötterna blir. Med namnsorter vet man vad det blir, men de är dyrare och träden blir inte lika stora som fröplantor. Det är ibland en fördel.
En del plantskolor säljer träd i kruka på sommarhalvåret (t.ex. Räveboda). Andra säljer barrotade träd på vinterhalvåret (t.ex. Nötträd.se). Se vad som passar dig.
Plantera ett träd
Det är kanske första gången du planterar ett träd. Det kan kännas läskigt och överväldigande. Träden gillar att komma i jorden, och oftast går det bra.
Enkla tips för att hjälpa träden på traven:
- Frilägg rötterna så att de pekar åt alla håll ut från trädet.
- Om du har tjock lera – bygg en hög med några skottkärrelass sand och kompost och plantera i den blandningen ovanpå leran, så får rötterna en lättväxt start på din plats. Blanda gärna lite lera också i högen.
- Vattna ordentligt första året och gärna andra året om det är torka





Skydda träden
Det finns många andra som vill äta på våra träd, alltifrån älg till åkersork. För dig som planterar nötträd i ett villaområde i söder så finns det inte mycket som kan gå fel. Men om man är i en mellanbygd med mycket vilt så är det viktigt att skydda träden.
