Odla nötter i kommersiell skala

Du som vill odla nötter för försäljning, kanske 1 hektar eller mer. Förmodligen är du med i SAM-systemet för jordbruksstöd. Det finns 2025 bara en nötodling i Sverige med mer än 1 hektar nötträd, men det planeras och planteras friskt ute i landet. I våra grannländer i söder (Danmark, Tyskland, Polen och Nederländerna) finns ett flertal kommersiella odlingar, och vi kan anpassa deras odlingssystem till våra förhållanden. Nedan en hasselodling (TreeNuts.pl) i Polen.

Provodling 10-20 träd

När du funderar på att bli nötodlare, gör gärna en provodling för att se vad som trivs på din mark, kanske på några olika ställen. Olika nötträd trivs olika bra på vissa ställen. För att öka chansen att du planterar ut ett hektar med träd som trivs är det bra att börja i mindre skala. Plantera gärna några olika sorters nötträd för att se vilka som växer bäst på er mark.

Den som har mullrik siltjord i en sluttning med rörligt markvatten och bra lä i zon 1 kan nog plantera vad som helst och få bra skörd.

För att komma igång – läs gärna ”Nötodlarens handbok” av Philipp Weiss och besök någon plantskola för nötträd och välj ut träd att testa.

Planering

I planeringsfasen har du ett antal val som du får göra. T.ex. hur du vill skörda, hur du tänker hantera undervegetationen, kanske odla andra grödor mellan träden, mm.

Läs gärna broschyren ”Mitt första hektar hasselodling” som beskriver Håkans process för att planera, plantera och etablera sin hasselodling.

Förarbete

Kanske behöver du staket, lähäckar, vatten, gödsling och kalkning? Allt är enklare att få ut innan träden är på plats.

Plantering och etablering

Det finns många sätt att plantera, från enkel grop med spade till jordborr.

Träden trivs bra om du kan hålla gräsfritt ca 50cm åt alla håll från stammen de första fem åren. Kanske har du gott om träflis?

Skötsel

Det viktigaste är att hålla träden friska, genom att vattna när det är torrtider, och att hålla undan för åkersork och andra djur som kan skada träden.

För dem som skördar från marken är det viktigt att hålla gräsmattan jämn och lagom kort för att kunna få upp nötterna.

Hasselnötsodling i östra Nederländerna, ’t Joostenhuus.

Skörd

Det vanligaste är att skörda nötterna när de trillar ner på marken, och sedan torka dem direkt. Det är viktigt att torka nötterna så att de inte utvecklar giftiga mögelsvampar. Det gäller framför allt hassel och valnöt.

Ett annat alternativ är att plocka nästan mogna hasselnötter från busken direkt och sälja det som en kylvara till t.ex. restauranger.

gröna nötter
”Gröna”, dvs färska hasselnötter är en delikatess som används till efterrätter och för att piffa upp en sallad.

Försäljning

Det går att sälja nötter på olika sätt:

  • Färska (”gröna”) nötter – kylvara som plockas direkt från trädet
  • Torkade nötter i skal (”julnötter”) – som har lång hållbarhet
  • Skalade nötter i påse – det som är vanligast i livsmedelsbutikerna – kortare hållbarhet, eftersom nötterna börjar härskna efter knäckning.
  • Nötsmör och andra nöt-produkter.

Gårdsstöd och andra stöd

Du som är med i SAM-systemet kan överväga att söka ”Ekologiskt frukt-och-bärstöd”, där hassel och valnöt är med sedan 2024. Du måste då också göra ekologisk certifiering, såklart, men det kan vara ett ekonomiskt bra val.

Någon nötodling har också fått stöd genom LEADER som landsbygdsutveckling, där flera parter samarbetar för att göra platsen attraktivare. Det söker du genom regionala Leader-grupper.

Rådgivning

Vi bygger tillsammans upp kunskap, erfarenhetet och kompetens.

Länsstyrelsen i Västragötaland har Kerstin Jensen som rådgivare med erfarenhet från flera hasselodlingar.

Rotverket (Anders Lindén och Maja Lindström Kling) är experter på trädjordbruk/agroforestry, bl.a. med nötträd.