Om Nötverket

Nötverket – nätverket för alla som vill bidra till att nötter blir en självklar del av det svenska matlandskapet!

Nötverket är ett nätverk som sammanför odlare, skolor, plantskolor, rådgivare, forskare och entreprenörer, matkreatörer och nötentusiaster i en kunskapshub – en plattform, med mission att göra nötter till en självklar del av det svenska matlandskapet. Målet är att etablera praktiska testbäddar, både för nötodling på olika skalor och för process från skörd till tallrik, samt att bidra till nya samarbetsmodeller och kunskapsspridning. Initiativtagare till Nötverket är MiljöMatematik, med mission att transformera matsystemet.

Bakgrund

Vi importerar idag nötter för miljontals kronor varje år, trots att det finns både förutsättningar och vilja att utveckla lösningar för nordisk kontext. På senare år har intresset för nötodling exploderat. Nötter har pekats ut av både EAT-Lancet commission och WHO som en nyckel för hälsosam kost inom planetens gränser. Vi har tidigare haft en stark tradition av att odla nötter i Sverige, vi har klimatmässiga förutsättningar att designa multifunktionella odlingssystem med stor biologisk mångfald och potential för både kolinlagring och högkvalitativa nötter. Det finns en befintlig marknad med importerade nötter att snabbt ta andelar från. Så frågan är då, varför händer det inte redan? Varför finns det till exempel inga svenska nötter i en vanlig mataffär? Varför ser vi inte redan nu fullt av nötodlingar runt om i Sverige? Vår utgångspunkt är att  nötter är en så kallad underutnyttjad gröda i svensk kontext, och att det därför behövs en systemansats, där flera  utmaningar adresseras samtidigt.  

Vilka utmaningar vill vi adressera?  

Utmaning 1: Det är en stor tröskel för jordbrukare att satsa på odlingssystem med nötter; det saknas kunskap och goda exempel på lösningar för odling, maskinpark, värdekedja/process och säkra köpare. 

Utmaning 2: I dagsläget finns alltså inga svenska nötter för entreprenörer i andra delar av värdekedjan att jobba  med. Det finns få anledningar att satsa på affärsmodeller för uppköp, knäckning och förädling av nötter så länge  råvaran saknas.

Utmaning  3: Det är svårt att ensam komma tillrätta med det låsta läget, det krävs att flera satsar i olika delar av värdekedjan samtidigt. 

För att lyckas med vår mission; att göra nötter till en självklar del av det svenska matlandskapet, behöver dessa tre utmaningar adresseras tillsammans.

Varför har just vi startat Nötverket?  

Komplexa utmaningar kräver innovationer som adresserar flera lösningar på samma gång. Att designa och  genomföra sådana lösningar i matsystemet är vår mission på MiljöMatematik och något vi verkat för på olika sätt. Ett konkret exempel är vårt initiativ Svensk Kolinlagring,där vi sammanför aktörer kring en gemensam mission: att lagra in kol i jordbruksmark. Vi har på  kort tid genomfört ett pilotprojekt, lanserats en plattform och fått mycket medial uppmärksamhet.  Vi upplever just nu ett stort tryck för att driva frågan om nötodling och nötförädling i Sverige. Som ett svar på det söker vi nu projektmedel för att utveckla Nötverket med mål att bidra till nya samarbetsmodeller och kunskapsspridning om odling och förädling av nötter.

Vill du bli en del av Nötverket? Läs mer om vad som är på gång och hur du kan haka på/bidra här!